Alternativa Bitcoin pentru musulmani ar putea ajunge pe piață în câțiva ani

de: Bianca Prangate
03 12. 2017

Comunitatea musulmană a început să discute despre posibilitatea de a introduce o criptomonedă ca un instrument al bankingului islamic. O alternativă religioasă la Bitcoin. 

Potrivit consilierului pe probleme economice și financiare islamice al Consiliului Muftis din Rusia, Madina Kalimullina, criptomoneda ar putea fi creată în următorii doi-trei ani. Kalimullina a explicat că moneda va fi una permisivă, de tip halal. „Standardele Sharia nu acoperă încă această problemă, dar, în perspectiva a doi sau trei ani, ele ar putea fi dezvoltate”, a spus ea.

Subiectul este unul de mare interes pentru comunitatea islamică din Rusia, în speță cea din Caucaz. Kalimullina a spus că schimburile de Bitcoin au început deja în unele țări musulmane. Spre exemplu, portofelul virtual BitOasis este disponibil în Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kuweit, Qatar, Bahrain și Oman. Alte servicii pe bază de criptomonede se regăsesc în Indonezia (Bitcoin) și Malaezia (Coinbox).

Problema care apare este că nu există reguli exacte pentru folosirea criptomonedei, lucru ce creează confuzie între musulmani. „Printre argumentele principale împotriva bitcoinului sunt gradul mare de risc și nesiguranță, lipsa unor calități reale și garanții ale statului”, a spus Kalimullina.

Aceasta a adăugat că cei din Emiratele Arabe Unite au creat o nouă criptomonedă, securizată cu aur.

Bankingul islamic necesită activități bancare urmate de învățături religioase musulmane. Riscul și nesiguranța sunt interzise prin lege islamică, motiv pentru care criptomonedele ca Bitcoin sunt mai dificil de implementat. Legea Sharia cere ca banii să fie tangibili sau ca existența lor să fie demonstrată prin dovezi.

Pentru a fi introdusă alternativă la Bitcoin, poate denumită Halal, aceasta ar trebui să reziste la inflație și să aibă un curs valutar constant.